Dovoz a distribuce alkoholických nápojů

Portská vína - ROZES: Vintage 1987 0,75 l

Vintage 1987  0,75 l Země: Portugalsko
Lokalita: Douro
Popis:

bohaté a komplexní, velmi dobře vyvážené a elegantní. Má odstín hluboké tmavé purpury, koncentrované aroma švestek, pepře, koření a vanilky, bohatou chuť třešní, malin, kávy a čokolády. Plné tělo, bohaté na tanin, dlouhý zralý a ovocný konec.

Podrobný popis:

Vinice:  Vinná réva pochází z vinic, které lemují povodí řeky Douro od východních hranic Portugalska se Španělskem sto kilometrů směrem na západ. Oblast pro pěstování vinné révy, ze které může být portské vínu vyráběno, je vymezena 335 patníky a nikde jinde se toto víno vyrábět nesmí. Území se vyznačuje velmi teplým a suchým létem a deštivou zimou. Takové klimatické podmínky dodávají hroznům jedinečnou kvalitu. 

Charakteristika: rok 1987 byl pro portské mimořádně příznivý, sice s nižší úrodou ale za to bohatší a koncentrovanější, a s mimořádně příznivými podmínkami pro fermentaci Je vyrobeno z hroznů Cima Corgo, samozřejmě z oblasti Douro. Bohaté a komplexní, velmi dobře vyvážené a elegantní. Má odstín hluboké tmavé purpury, koncentrované aroma švestek, pepře, koření a vanilky, bohatou chuť třešní, malin, kávy a čokolády. Plné tělo, bohaté na tanin,  dlouhý zralý a ovocný konec.
Nejkvalitnější portské víno je tzv. Vintage. Obsahuje hrozny pouze z jediné sklizně a to v nejlepších letech úrody - kvalita daného roku musí to být schválena Institutem Portského Vína. Zpravidla se tak děje 2x –3x za desetiletí, kdy je možno tento druh vína vyrábět.
Vintage zraje ve velkých sudech po dobu dvou let. Poté se víno bez filtrace stočí do láhve a zazátkuje pevným korkovým špuntem. Tento špunt najdeme u většiny vín a nedá se otevřít pouhou rukou.

Optimální uskladnění:
  Vintage je víno určeno pro skladování, neboť v láhvi stále zraje a získává na kvalitě. Doporučuje se počkat minimálně 20 let před jeho konzumací, stále však přibývá na kvalitě i po padesátiletém zráním v láhvi.
Ve víně v průběhu let zrání vzniká sedlina, která ovšem není závadou na jeho kvalitě. Před otevřením se víno postaví, aby se sedlina usadila na dně láhve. Před podáváním je nutné víno opatrně dekantovat, tedy přelít do vhodné karafy. Počká se zhruba 30 minut a poté se může víno vypít. Na jeho vypití máme několik desítek minut, poté víno začíná kysnout. Obecně platí, že čím déle víno v láhvi stárne, tím máme méně času na jeho konzumaci.

Gastronomická doporučení:  je výborné jako aperitiv, hodí se k oříškům, mandlím, slanému pečivu, k dezertům a čokoládě.

Teplota servírování:  16 - 18° C

[ zpět ]